Industri

Lättnad och ilska efter gruvbesked

Lättnad för de anställda - ilska i finansvärlden. Reaktionerna på de senaste turerna hos gruvföretagen Northland Resources varierar.

Publicerad

Lösningen att ett nytt konsortium med fyra parter går in för att rädda gruvverksamheten tas emot positivt i Norrbotten. Fackförbundet Metalls ordförande i Malmfälten, Tomas Nilsson, ska på onsdagen besöka gruvan i Kaunisvaara.

"Det här måste vara en oerhörd lättnad för de anställda. Gruvarbetarna i Pajala har varit väldans tålmodiga och positiva trots en prövande situation. Vi är glada åt alla aktörer som har tagit ansvar i det här. Det här är företag som har finansiella kunskaper och branschkunskaper" säger Tomas Nilsson till SR Norrbotten.

Men kritiken är fortsatt hård mot företaget Northland Resources.

Åsa Petersen är krönikör i Norrbottens-Kuriren och skriver om hur Tapulifyndigheten i Kaunisvaara har väckt stora förhoppningar bland de som bor i Pajala.

"Efter ett halvt sekel av lågkonjunktur blev gruvan ett ljus i mörkret. Ett hopp om en ny framtid. Det innebär inte att bolaget Northland kan bete sig hur som helst. De är inga frälsare som bryter malm av ideella skäl. De har kommit till Pajala för att de har sett en möjlighet att tjäna stora pengar där." skriver hon.

För ett par dagar sedan gick Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank, hårt ut mot Northland Resources och krävde att företaget ska granskas, efter att 12 000 småsparare förlorat stora pengar när Northlands aktier fallit i kurs.

"Här krävs rättsliga följder. Ingen direktör ska tillåtas bete sig så illa inför sina aktieägare" skrev han på sin blogg 24 maj, samma dag beskedet kom att verksamheten stannade i gruvan.

Beskeden på presskonferensen som Northland höll på onsdagsmorgonen gjorde inte Claes Hemberg mindre kritisk mot ledningen i företaget med vd Karl-Axel Waplan i spetsen:

"I mina ögon borde de i första hand bli kallade till Ekobrottsmyndigheten, Finansinspektionen, Konsumentverket och Oslobörs. Det kan inte rädda tillbaka miljardbelopp, men ge Waplan sitt rätta ansikte, istället för hans nya roll som patetisk räddare."

Günther Mårder, sparekonom på Nordnet, kommenterar Waplan på twitter på onsdagsmorgonen: "I samma ögonblick som konsortiet får majoritet i styrelsen i Northland Resources lär vd Waplan få söka sig om efter nya utmaningar."