Lagom automation är bäst

2008-02-12 09:49  
Jörgen Frohm

Många företag automatiserar för mycket. Nu har en forskare vid Chalmers tagit fram en metod för att mäta hur mycket teknik som är lagom.

Allt fler små och medelstora företag köper dyra robotar och styrsystem.

- I många fall handlar det om att köpa det man tror att man behöver i stället för det man verkligen behöver, säger Jörgen Frohm vid Chalmers, som nyligen doktorerade på sin forskning kring automation.

Resultatet blir ofta avancerade systemen, som mest står stilla och kostar pengar. Jörgen Frohm berättar om verkstäder som kör sina robotar tjugo-trettio procent av arbetstiden.

För när inköpen väl är gjorda visar det sig att det inte finns tillräckliga kunskaper om maskinerna och mjukvaran hos de anställda.

- De här företagen glömmer att ställa de viktigaste frågorna: vad är det vi ska automatisera och varför?

Nu har Jörgen Frohm tagit fram en metod som kan användas för att mäta automatiseringsnivån på ett företag

Först matar han in fakta om vad som måste göras på verkstadsgolvet. Sedan jämför han det mot två referensskalor som han tagit fram.

Det ger svar på vilken teknisk nivå företaget befinner sig, men inte om det är RÄTT nivå.

- Det blir nästa steg i forskningen, säger Jörgen Frohm.

När han och hans kollegor på Chalmers är klara med sin forskning är tanken att de ska sätta ihop ett simuleringsprogram som ska kunna användas ute på företagen.

- Jag tänker mig en skärm med små reglage, där man enkelt ställer in olika parametrar och sedan direkt får ut rätt nivå på automatiseringen, berättar Jörgen Frohm.

Jörgen Frohms avhandling heter ”Levels of Automation in Production Systems”

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer