Lagar skadad ryggrad på två veckor

2012-04-26 07:10  
Impantatet fungerar som en byggnadsställning och leder de nya nervtrådarna över brottet.

Ett centimeterstort implantat väcker hopp hos ryggmärgsskadade. På bara 14 dagar får det nya nervtrådar att växa ut. Sedan försvinner det spårlöst. Nu planeras kliniska försök på 24 ryggmärgsskadade patienter vid Karolinska sjukhuset.

För drygt ett år sedan kunde Ny Teknik berätta om en ny typ av implantat som utvecklats i samarbete mellan Karolinska sjukhuset och Stockholmsbolaget Bioarctic Neuroscience. Implantatet, som är fyllt med ett läkemedel, ska laga avslitna nerver. Resultatet av djurstudier har varit lyckade.

Nu planeras en första studie på 24 patienter som är förlamade efter ett totalt brott i ryggmärgskanalen.

– Det är första gången i världen som det här görs, säger Pär Gellerfors, vd på Bioarctic Neuroscience.

Implantatet, som tillverkas av det svenska bolaget Elos Medtech, görs i 60 olika storlekar.

– Det är först när man frilagt ryggmärgen som det går att se vilken radie och längd implantatet ska ha, säger Pär Gellerfors.

Vid operationen tas den skadade delen av ryggmärgen bort och ersätts av implantatet.

På bara 14 dagar växer nya nervtrådar genom de tolv kanaler som går genom implantatet. På så sätt återskapas nervernas funktion. Implantatet bryts sedan ner av kroppen – kvar finns bara de utväxta nervtrådarna.

Bioarctic Neuroscience har nu fått implantatet skyddat som särläkemedel i både Europa och USA. Det innebär att företag som tar fram en behandling för patienter med sällsynta sjukdomar bland annat får rätt till sju till tio åsr exklusivitet på marknaden.

– Vi räknar med att lämna in ansökan om klinisk prövning till Läkemedelsverket i slutet av året, säger Pär Gellerfors.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt