Laddar pacemaker med ljus

2011-12-01 14:44  
Hela laddare är inte större än en halv kubikcentimeter.

Laserljus kan användas för att ladda batterier i inopererade medicinska apparater som pacemaker och insulinpumpar.

Varje gång ett inopererat elektriskt medicinskt hjälpmedel som pacemaker eller medicinpumpar behöver byta batteri innebär det en extra ansträngning för patienten med operativt ingrepp.

Metoder för att ladda batteriet utan ingrepp, glukosdrift eller muskeldrivna generatorer, har nackdelen att laddningen är svår att kontrollera. Induktionsladdning kan störa elektronik i närheten.

Ett japanskt forskarteam under ledning av Eijiro Miyako vid Health research institute HRI har utvecklat en metod att ladda batteriet med hjälp av laserljus. Hjärtat i anläggningen är kolnanorör inbakade i kisel. Dessa absorberar laserljus vid en våglängd som inte skadar mänsklig vävnad. Energin i ljuset omvandlas till värme, och värmen omvandlas termoelektriskt till el genom den s k Seebeckeffekten, en elektrisk krets uppbyggd av ledare av olika material (i det här fallet speciella halvledare).

Den lilla ljusabsorberande generatorn behöver inte vara större än en halv kubikcentimeter och kan opereras in under huden.

Forskargruppen arbetar nu med att höja effektiviteten i generatorn och att se till att den klarar medicinska säkerhetskrav.

Håkan Abrahamson

Mer om: Pacemaker Energi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer