Kväveplåster lindrar smärta

2008-12-05 13:04  
Ett plåster fullt med kväveoxid får kärlen att vidgas.

Sätt ett plåster på foten vid läggdags och dämpar smärtan. Det nya kväveoxidplåstret från Helsingborg ger hopp åt diabetiker.

Många diabetiker har dålig blodcirkulation i fötterna. Det kan leda till smärta, sår och i värsta fall amputation.

Företaget NO Labs i Helsingborg försöker lösa problemet med en helt ny typ av plåster som frigör kväveoxid, NO. Då vidgas kärlen så att cirkulationen förbättras.

–Vi har visat i kliniska tester att smärtan lindras med 50 till 60 procent efter tre veckors behandling, säger företagets vd Göran Beijer.

Tanken är att användaren ska sätta det 5 gånger 5 centimeter stora plåstret på fotryggen vid läggdags. Sedan är det bara att trycka sönder en vätskebubbla i plåstret. Vätskan får ett annat material i plåstret att frigöra kväveoxid i lagom takt. Hastigheten styrs av vätskans sammansättning.

Hittills har den patentsökta tekniken testats på 10 patienter. Nu pågår studier med ytterligare 50 patienter i Indien.

Företaget, som har sex anställda, tog 2006 in 60 miljoner kronor från schweiziska och finska finansiärer. Nu försöker bolaget ta in ytterligare cirka 25 miljoner för att ta plåstret till marknaden.

–Vi vill även undersöka om plåstret kan ha en läkande effekt på skadade nerver, säger Göran Beijer.

NO Labs tog i går kväll emot utmärkelsen Medtech Investment Day Award, på ett evenemang som arrangerades i Kista av branschorganisationen Swedish Medtech och affärsinkubatorn Sting.

Charlotta von Schultz

Mer om: FoU Diabetes

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer