Krisande ägare - friska gruvor

2013-02-20 05:00  

Northland Resources brottas med ekonomiska problem, samtidigt som gruvbrytningen i Sverige går bättre än någonsin. Ytterligare ett par nya gruvor öppnar de närmaste åren, men gruvföretagen oroar sig för brist på finansiering och kvalificerad personal.

Ny Teknik har kartlagt Gruvsverige, där det bryts mer malm än någonsin. Ändå finns det bara 16 gruvor, och trots goda år för branschen har det bara tillkommit tre stycken de senaste tre åren. Ett fåtal kan starta brytning de närmaste åren. De flesta är små.

Northland Resources är undantaget. Tapuli utanför Pajala kan bli en av de största gruvorna i Sverige, och brytningen har påbörjats. Själva företaget har uppmärksammats för stora ekonomiska svårigheter och står inför rekonstruktion. Brytningen i gruvan går däremot vidare.

Situationen med krisande ägare och friska gruvor är inte helt ovanlig, särskilt internationellt, anser Sten Håkansson, branschansvarig på revisionsbyrån PWC.

Största hotet mot gruvprojekten är att finansieringen är beroende av malmpriserna.

Miljökrav och höga elpriser ses också som problem.

– Sverige har brist på investeringskapital, och på kompetens. Å andra sidan driver de nya projekten fram kompetens som nästa våg kan utnyttja, säger Ralf Nordén, koncernchef för Dannemora Mineral.

– Det som hänt i Northland Resources är bekymmersamt, det kan kasta en skugga över andra projekt i landet. Tyvärr är bristen på investeringskapital slående. På lång sikt kan gruvbranschen bli utlandsägd, säger Christer Lindqvist, vd för Nordic Iron Ores, ett av de nya gruvbolagen.

De senaste årens intresse för nya gruvprojekt kommer bland annat av rekordpriser för järn. De har sjunkit senaste året, men enligt Christer Lindqvist är det uteslutet att de faller till historiskt låga nivåer.

– Men jag tror inte på ett stort antal nya gruvor i Sverige. De gamla gruvorna har ofta infrastrukturen klar, och det är billigare, säger Sten Håkansson på PWC.

Han anser att volymen av malmbrytning i Sverige kommer att fortsätta att öka, men merparten kommer från jättarna LKAB och Boliden Mineral, samt Pajalaprojektet.

Blötberget i närheten av Ludvika lades ner 1979. Nu är företaget Nordic Iron Ore nära att öppna gruvan igen. Den ligger på det så kallade Väsmanfältet, där prospekteringar har visat en större järnförekomst än man tidigare känt till.

– Gruvorna i Ludvika är lika stora som Pajalaprojektet, men med halva startkostnaden. Vi har järnväg klar och utskeppning från Oxelösund. Det kan bli ett av Sveriges största gruvområden, säger Christer Lindqvist.

Det finns även några få nyutvecklade fyndigheter som är nära att börja bryta. En av dem är Fäboliden, 40 kilometer väster om Lycksele. Ägaren, Lappland Goldminers, vill bryta guld och söker nu finansiering. Bearbetningskoncessionen beviljades 2004, den första provbrytningen gjordes året efter, miljöprövningen och lönsamhetsstudien är klara.

Henrik Grind, Lappland Goldminers vd, anser att det ändå är omöjligt att uppskatta tiden till brytning.

– Tio år är oerhört snabbt för att öppna en ny gruva. Bara byggfasen kan vara två och ett halvt år från första spadtaget, och det kan man inte ta förrän finansieringen är klar. Det är liksom en trappa där man måste ta stegen i ordning, säger Henrik Grind.

Niklas Dahlin

Mer om: Gruvor Gruva

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer