Krav på åtgärder efter gruvolyckan

2014-05-15 15:00  

Stockholm (TT). FN-organet ILO:s generaldirektör Guy Ryder hoppas att olyckan i Turkiet ska rikta globalt fokus på riskerna i gruvindustrin.

– Förhoppningsvis kan det leda till åtgärder som ökar säkerheten i branschen, säger han i samband med ett Sverigebesök i dag.

Dödssiffran efter tisdagens olycka är nu uppe över 280 personer. Den har väckt starka protester och våldsamheter i Turkiet och på nytt satt säkerheten inom gruvnäringen i fokus.

– När en sådan här tragisk olycka inträffar måste vi försäkra oss om att vi drar rätt lärdomar. Fel lärdom vore att säga "gruvverksamhet är farligt, olyckor händer, det är sorgligt men i viss mån oundvikligt". Det är sant att gruvverksamhet är särskilt farlig, och det är därför det behövs särskilda åtgärder för att hantera riskerna, fortsätter han till TT.

Guy Ryder drar vissa paralleller till vad som hänt inom textilindustrin efter att fabriken Rana Plaza rasade samman efter en brand förra året, och över 1|100 människor dog. Han kallar olyckan en "game changer" _ som ändrade förutsättningarna _ och som har lett till bättre dialog, nytt regelverk för fabriksinspektioner och bättre villkor för arbetarna.

– Jag tror att ILO kan bistå med kunskap i Turkiet, på samma sätt som vi gör i Bangladesh.

Han påminner samtidigt om att gruvolyckor inträffar mycket regelbundet och att dödssiffran varje år är hög.

– Det är ganska enkelt. Det handlar om politisk vilja, investeringar och tekniskt kunnande. Då kan man göra de förändringar som behövs, säger Guy Ryder.

Mer om: Gruvolycka

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer