Industri

Konstgjorda kärl prisas i Kista

Arterion i Göteborg har lyckats få bakterier att spinna konstgjorda blodkärl av cellulosa. Nu belönas utvecklingsföretaget med Medtech Investment Day Award.

Publicerad

- Det är ett erkännande som visar att vi är på rätt spår, säger Karl Richard Nilsson som är vd på Arterion.

Arterion var ett av de 22 unga medicinteknikbolagen som kom till Kista i går för att visa upp sig för ett 30-tal investerare från Sverige, USA, Indien och Kina. På evenemanget, som heter Medtech Investment Day, delades även ett pris ut till det bolag som ansågs ha störst potential att bli ett stort växande internationellt företag. Och det hade Göteborgsföretaget Arterion, enligt juryn som motiverar sitt beslut så här:

"Arterion möter ett stort, otillfredsställt medicinskt behov med en enkel men elegant och innovativ idé. En lösning med många potentiella tillämpningar, där Arterions team har lyckats med att fokusera på en. Vi har mött ett entusiastiskt och ödmjukt team med hög kompetens."

Arterion tillverkar konstgjorda blodkärl genom att få bakterier att spinna rör av cellulosa. Genom att noggrant styra tillförseln av syre och socker kan rörens form och mekaniska egenskaper skräddarsys. Målet är att kunna tillverka reservdelar till kärlsjuka patienter.

Hittills har kärlen testats på grisar och får med gott resultat. I de längsta testerna har får haft konstgjorda halspulsådrar i mer än ett år. Nu behöver företaget ta in mellan två och åtta miljoner kronor för att göra ytterligare försök på getter eller får.

– Tidigast hösten 2011 kan vi starta tester på människor, säger Karl Rickard Nilsson.

Arterion grundades 2007 och har idag tre anställda och två projektanställda. Innovationen utvecklades ursprungligen av forskare på Chalmers och Sahlgrenska sjukhuset.

I juryn till Medtech Investment Day Award ingick Gisela Sitbon, vice regiondirektör Mitt, Innovationsbron, Johanna Adami, enhetschef på Vinnova, Tommy Hedberg, vd, Atos Medical och Jonas Hansson, riskkapitalbolaget HealthCap.

Evenemanget arrangerades av branschorganisationen Swedish Medtech, Stockholm Innovation and Growth (STING), Stockholm-Uppsala Life Science, Stockholm Business Region Development, Invest in Sweden Agency (ISA), Centrum för teknik i medicin och hälsa (CTMH), Karolinska Trial Alliance (KTA) och Danderyds Sjukhus.