Konstgjord hornhinna ger hopp åt blinda

2010-08-26 09:51  
May Griffith Foto: Linköpings universitet

Som första sjukhus i världen har Universitetssjukhuset i Linköping transplanterat konstgjorda hornhinnor i ögonen på patienter. Nu presenterar forskarna resultaten.

Hösten 2007 fick tio patienter sina skadade hornhinnor ersatta med ett fibernätverk tillverkat av kollagen, ett protein som finns naturligt i hornhinnor. Sedan har ögats egna hornhinneceller och nerver vuxit in i implantatet. Resultatet är en återskapad hornhinna med samma egenskaper som den ursprungliga.

- Vår studie är viktig då den är den första som visar att en konstgjord hornhinna kan integreras i det mänskliga ögat och stimulera till återbildning, säger professor May Griffith, professor i vid Linköpings universitet i ett uttalande.

Nio av de tio patienterna led av den ärftliga ögonsjukdomen keratokonus, den tionde hade ärr efter en skada. Samtliga stod på väntelista för att få hornhinnor från avlidna donatorer, men valde i stället att operera ett av sina ögon med den nya metoden.

Idag har sex av de tio fått bättre syn. När de använder kontaktlinser, vilket de inte kunde tidigare, så ser de enligt forskarna minst lika bra som om de fått en traditionell transplantation. Även känsel samt tår- och blinkreflexer är lika bra som i friska ögon.

Vid transplantationer med donerade hornhinnor är avstötning en vanlig komplikation. För att förhindra det problemet tillverkas kollagent i de konstgjorda hinnorna med så kallad syntetisk biologi: en mänsklig gen som styr bildning av kollagen förs över till jästceller som på sätt fås att tillverka ämnet.

- Resultaten och de möjligheter som nu öppnas är mycket uppmuntrande. Nu pågår arbete för att förfina biomaterialet och modifiera operationstekniken, säger Per Fagerholm, professor vid Linköpings universitet.

Resultaten publiceras i tidskriften Science Translation Medicin. Forskarna planerar nu ytterligare studier för att undersöka om tekniken kan användas för att bota fler ögonsjukdomar.

 

Se ett skadat öga få en frisk hinna på Youtube

 

Läs den vetenskapliga artikeln

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer