Kohorn och runstenar i frigolit säljer svensk mätteknik

1999-04-28 14:57  
Söndag eftermiddag dagen innan Hannovermässan öppnar har det svenska företaget Programma från Täby utanför Stockholm fått i ordning det mesta i sin monter. Reläprovaren Sverker och de andra mätapparaterna med vikinganamn står uppställda på sina hyllor. De nytryckta broschyrerna står uppställda i sina ställ.
 
- De blev klara bara några timmar innan vi åkte ner igår, berättar Kennet Hallin, som är mässansvarig inom företaget.
 
Det mesta arbetet med montern hade makarna Wikström redan gjort när Programmafolket dök upp vid halv tiotiden på söndagen. Panelerna i björk var på plats, baren stod där den skulle och kristallkronan hängde strax vid sidan av bardisken.
 
- Den måste ner trettio centimeter, tycker Kennet Hallin, men vi väntar med det en stund.
 
En runsten i frigolit har också placerats vid ingången till montern. Hela atmosfären i montern ska andas vikingatid.
 
Kartonger och lådor står uppställda i posthäckarna som Kenneth Hallin har med sig från Sverige. De är utmärkta att packa instrument och utställningsmaterial i.
 
Kenneth Hallin är nöjd med hur montern ser ut och att de är klara i så god tid. I flera av grannmontrarna har utställarna ännu inte börjat bygga och har långt kvar till att packa upp sina produkter.
 
Som alltid dagen innan en mässa öppnar ser det fullkomligt kaotiskt ut i hallarna. För många blir det en lång natt.
 
När första mässdagen närmar sig slutet konstaterar Kennet Hallin att Programma redan fått besök av flera intressanta personer. Han kallar dem "leads".
 
- Visst kommer det in många och bara plockar åt sig en broschyr, men jag tycker också att vi har fått flera bra kontakter som vi tar kontakt med efter mässan.
 
Harald Sapieha instämmer där de står vid bardisken i montern. Han är vd för det tyska dotterföretaget, och tycker helt naturligt att det är viktigt att få ställa ut med sitt moderbolag på hemmamarknaden.
 
- Jag började med att sälja via Gula sidorna, men omsätter 30 miljoner idag, säger han.
 
- Det tar tid att etablera ett nytt namn på marknaden, men det går att sälja på svensk kvalitet. Det borde flera svenska företag göra, anser han.
 
Mitt i mässveckan drar Programma ihop så många representanter för dotterbolagen och så många återförsäljare man kan till ett möte. Så har man gjort i flera år. Och det gör man i år också.
 
Självklart ska mötet äga rum i vikingamiljö, och Kenneth Hallin har skaffat vikingahjälmar med stora horn i plast så det räcker till alla.
 
Onsdag klockan fyra samlas gästerna i montern. Över 40 personer på en yta av 48 kvadratmeter, som också rymmer instrumenten som ställs ut. Det blir trångt, men jippot drar till sig uppmärksamhet både från grannmontrarna och förbipasserande.
 
Vice vd Jan-Erik Harju är på plats i montern. Han kliver upp på bänken bredvid reläprovaren Sverker, Programmas första instrument och kassako genom åren. I handen håller han vikingahjälmen.
 
-Welcome to this meeting, inleder han. Det får bli på engelska, gästerna kommer från alla delar av världen och långt ifrån alla kan tyska.
 
Han uttrycker sin uppskattning över att så många har kommit och berättar hur Programma har tänkt sig kvällens arrangemang.
 
- Vi börjar med att dela upp oss i fyra grupper som går runt till fyra stationer i montern. Där får ni träffa respektive expert som beskriver nyheterna inom sitt produktområde. Under tiden serverar vi öl och tilltugg.
 
Sedan höjer han hjälmen och frågar om gästerna förstår vad en sådan ska användas till. Ingen svarar, men folk skruvar lite oroligt på sig och anar vad som ska komma. Jan-Erik Harju tar på sig hjälmen och Kenneth Hallin tar fram en stor svart sopsäck och börjar plocka fram vikingahjälmar till var och en.
 
Representanterna från dotterbolaget i Singapore är mycket roade. Knappt har hjälmarna kommit på så åker en tunna öl upp på bardisken och snart har alla ett glas öl i handen.
 
Lynn Burger, till vardags vdsekreterare, är fullt upptagen med att skära upp ungersk salami i skivor. En kartong brezel, stora salta kringlor, ställs ovanpå öltunnan.
 
Sakta men säkert drar demonstrationerna igång. Nytt för i år är att flera av de program som används i utrustningarna är Windowsbaserade.
 
Jan Olov Ankartross sitter med en grupp och demonstrerar Windows till sin Freja 300. Plasthjälmarna börjar kännas svettiga och många tar av sig dem. Det har blivit varmt i montern.
 
- Det blir ju inte så grundligt när man ska berätta i tio minuter om det här. Jag skulle kunna hålla på i flera timmar, men det får bli när vi drar ihop återförsäljarna hemma. Det gör vi vartannat år. Sedan finns en rejäl genomgång på en cdskiva. Det är ju viktigt att återförsäljarna verkligen kan produkten.
 
Kenneth Hallin ser till att grupperna verkligen cirkulerar. Jan-Erik Harju drar sig till monterns utkant och tittar in bland kohorn, reläprovare och människor.
 
- Jag är mycket nöjd, konstaterar han. Det är något extra när man kan hitta på sådana här knasigheter och få med både asiater och sydamerikaner på noterna.
 
När demonstrationen är över och ölet uppdrucket går hela sällskapet till Münchener Halle, den gigantiska ölhallen inne på mässområdet. Där ska kvällen firas vidare tillsammans med 4 000 andra törstiga mässbesökare.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer