Klockan 13.58 fyller Legoklossen 50 år

2008-01-28 09:58  
Tog form för 50 år sedan

Klockan 13.58 på måndagen är det femtio år sedan Godtfred Kirk Christiansen lämnade in patentansökan för Legoklossen. Men historien började redan 1932, innan Lego fick sitt namn.

Det var Godtfreds pappa, snickaren Ole Kirk Kristiansen, som startade tillverkning av träleksaker i staden Billund 1932. Verksamheten gick väldigt bra, och efter ett tag ville Ole hitta ett slagkraftigt namn på leksakerna.

Han utlyste en tävling bland medarbetarna, men tog hem priset själv med idén ”Leg Godt” som blev Lego.

1947 investerade han i en av Danmarks första gjutmaskiner för plast, trots misstro från familj och omvärld. Han envisades och ska ha sagt till sina söner: "Om vi gör det här rätt kan vi sälja de här klossarna till barn över hela världen".

De första klossarna kom ut ur fabriken 1949 och kallades Automatic Binding Bricks.

Saknades systemtänkande
Några år senare träffade sonen Godtfred Kirk Christiansen chefen för varuhuset Magasin du Nords leksaksavdelning,Troels Petersen, och tillsammans kom de fram till att det saknades systemtänkande i leksaksindustrin.

Godtfred insåg att plastklossarna kunde forma ett sådant system. Eftersom de första klossarna hade alldeles för dålig fästkraft, satte ett utvecklingsarbete igång som ledde till patentansökan på den klassiska legoklossen 1958.

Sedan starten har det nu producerats 400 miljarder Legoklossar, och Lego säger sig vara världens femte största leksaksföretag. Ägandet kontrolleras av Kjeld Kirk Kristiansen, sonson till snickaren Ole Kirk Kristiansen.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer