Klimatet räddar Sverige från zika

2016-01-27 13:02  
Myggarten Aedes aegypti sprider zikaviruset. Foto: Polaris Images / All Over Press

Fall av det fosterskadande zikaviruset har nu konstaterats i både Sverige och Danmark. Men risken för en smittspridning i Sverige är i praktiken obefintlig, de myggor som för viruset vidare finns inte på våra breddgrader.

– Så förutsättningarna för en smittspridning finns inte. Det finns enstaka rapporter om att viruset kan överföras sexuellt eller med blodprodukter, men det är av allt att döma mycket ovanligt, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog, till TT.

Det är myggarten Aedes aegypti, som är vanlig i tropikerna, som för smittan vidare.

– Det finns en annan myggart av samma släkte, Aedes albopictus, som också skulle kunna bära det här viruset. Men den finns inte heller i Sverige.

Normalt ger viruset milda symtom eller inga alls, men det tros kunna orsaka allvarliga fosterskador om den gravida mamman smittas.

Att ett i övrigt tämligen beskedligt virus kan orsaka fosterskador är inte ovanligt. Röda hund är ett annat exempel.

När i graviditeten är det farligt att smittas av zikaviruset?

– Det vet man ännu inte, men det pågår intensiv forskning om och i så fall hur det här viruset kan skada fostret.

När vet vi mer?

– Det kommer nog inte att dröja alltför länge. Amerikanerna är också väldigt intresserade av detta, eftersom de myggor som kan föra den här smittan vidare finns i södra USA.

Till skillnad mot många andra länder har Folkhälsomyndigheten inte utfärdat någon rekommendation för gravida kvinnor att undvika resor till zikadrabbade områden. Men myndigheten rekommenderar gravida kvinnor att skydda sig mot smitta genom att använda täckande klädsel, myggstift och sova under myggnät.

Zikaviruset sprider sig nu på den amerikanska kontinenten, även till USA där flera fall har konstaterats i delstaterna Arkansas och Virginia, efter att invånare rest till smittodrabbade områden.

– Arkansas har den typen av myggor som bär zikaviruset, så myggor här i Arkansas kan smittas av viruset om de biter någon med zika, säger Nate Smith vid hälsodepartementet i delstaten i ett uttalande.

Världshälsoorganisationen WHO har varnat för att viruset väntas spridas till alla länder i Syd- och Nordamerika förutom Chile och Kanada.

Anledningen att viruset sprider sig så snabbt i dessa länder är att befolkningen saknar antikroppar mot viruset, till skillnad från Asien och Afrika där viruset funnits i decennier.

Smittspridningen väntas dock avta i takt med att allt fler människor smittas och blir immuna.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL