Klänningen är blå!

2015-02-27 14:13  

Guld och vit - eller blå och svart? Något så trivialt som färgen på en klänning har orsakat en smärre storm på sociala medier.

Vissa kan ta gift på att klänningen är vit med inslag av guld, andra är lika tvärsäkra på att samma klänning är svart och blå.

Det var med en desperat vädjan om hjälp som den skotska sångerskan Caitlin McNeill lade upp en bild av en klänning på Tumblr. Hon och hennes vänner kunde helt enkelt inte komma överens om klänningens färg, något som höll på att driva dem till vansinne.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. På internet gick åsikterna isär, diverse kändisar sade sitt (som alltid) och de traditionella medierna hakade på.

Klänningen är i verkligheten blå och svart, men varför ser så många den som guld och vit? Är de färgblinda - eller?

Det handlar om hur en art (människan) uppfattar färger i en värld där ljuset ständigt förändras, förklarar neuro-färgforskaren Bevil Conway vid Wellesley College i USA.

Som bekant består ljuset av olika våglängder där varje våglängd representerar en viss färg. Ljuset passerar ögats lins och träffar näthinnan på ögats bakre del där olika nervceller förmedlar impulserna vidare till hjärnan som omvandlar dem till olika färger.

Vi människor är anpassade för ett liv på dagen, men ljuset på dagen skiftar. Från ett mer rosa-rött på morgonen till blå-vitt mitt på dagen och sedan tillbaka till det rödaktiga på kvällen.

Enligt Bevil Conway försöker vårt seende hela tiden kompensera för denna förskjutning av färgskalan genom att bortse från vissa delar den.

Oftast fungerar det alldeles utmärkt. Men det finns individuella skillnader i hur våra hjärnor väljer och ibland träffar det reflekterande ljuset av ett objekt precis "på gränsen" där vi tolkar färgerna olika.

– Vissa personer bortser från den blå sidan, och då ser man klänningen som vit och guld, eller så bortser du från guld-sidan och då blir klänningen blå och svart, säger Bevil Conway till Wired.

Mer om: Klänning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer