Kina blockerar sällsynta metaller

2010-09-23 14:17  

Kinas regering blockerar exporten till Japan av sällsynta metaller som används i tillverkningen av bland annat hybridbilar.

Kinesiska tulltjänstmän hindrar nu japanska beställningar på så kallade sällsynta jordartsmetaller från att lastas och skeppas ut från hamnar i Kina.

Metallerna är synnerligen viktiga i tillverkningen av bland annat hydridbilar, vindturbiner och målsökande missiler, uppger i dag New York Times, som citerar industritjänstemän i Kina.

Exporten till andra destinationer som Hongkong och Singapore är dock öppen.
Enligt tidningen kommer bråket efter att Kinas premiärminister Wen Jiabao tidigare i veckan bett japanska myndigheter att frige en kinesisk fiskare.

Fiskaren greps av japanska statstjänstemän sedan hans trålare krockat med japanska kustbevakningsfartyg på vatten som kontrolleras av Japan men som Kina hävdar att man äger rätten till.

Kinas exportförbud har indirekt betydelse för det amerikanska försvaret, där metallerna använd i bland annat marinens sonarsystem och system som kontrollerar smarta bomber.

Det fick också direkt återverkningar i USA, där kongressledamöter på torsdagen väntades diskutera att åter öppna en gruva för sällsynta jordartsmetaller i Kalifornien, som stängdes 2002.

I kinesiska gruvor beräknas över 90 procenta av världens tillgångar av de sällsynta och dyrbara jordartsmetallerna finnas – bland dem yttrium,  lantan och neodym.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer