Kampen mot influensan har börjat

2009-04-29 07:47  

Arbetet med vaccin mot den nya influensan (svininfluensan) har börjat. På uppdrag av WHO arbetar just nu tre laboratorier med att konfirmera den genetiska kod som nyligen avslöjats.

Viruset bakom influensan som fått världens hälsovårdsmyndigheter att trycka på larmknappen har fått sina gener kartlagda. Nu verifieras den genetiska koden parallellt på tre laboratorier kopplade till världshälsoorganisationen WHO. När forskarna är helt säkra vidtar arbetet med att se om vaccinet kan odlas i hönsägg, eller cellinjer.

- Om det växer bra kan produktionen av ett vaccin starta om tre månader, säger Angus Nicole, expert på influensa vid EUs hälsomyndighet ,ECDC, i Solna.

- Innan dess måste man dels ha kontrollerat att vaccinet är säkert, dels att det verkligen skyddar mot den nya influensan.

Västvärldens politiker och hälsovårdsmyndigheter tar spridningen av den nya typen av influensa på stort allvar. Nu på torsdag träffas EUs hälsoministrarna i Luxemburg för att diskutera en gemensam handlingsplan.

Vid ECDC arbetar personalen just nu dygnet runt, på den högsta larmnivån. Under presskonferensen sent i går eftermiddag poängterade Zsuzsanna Jakab, chef på ECDC, att man bestämt avråder från att resa till Mexico – det enda land där influensan orsakat dödsfall och gjort många svårt sjuka.

-Hade det inte varit för situationen i Mexico hade vi nog avvaktat lite till, säger Angus Nicole. I övriga världen har fallen av influensan varit milda.

Det säger dock ingenting om hur den kan komma att utvecklas i framtiden.

- Influensavirus är listiga rackare, de förändras ofta över tid. Det kan hända att de är mer aggressiva när de kommer i en andra, eller tredje våg.

Helt klart är att den nya influensan överförs mycket lättare mellan människor än fågelinfluensan som för några år sedan fick myndigheter i västvärldens länder att skapa lager av antivirusmediciner som Tamiflu och Relenza. Skulle den nya influensan utvecklas till en pandemi, det vill säga en världsepidemi, kan de kan komma till användning.

-Den genetiska strukturen hos den nya influensan saknar markörer för de här medicinerna. Därmed är det mycket som talar för att de fungerar, säger Angus Nicole.

Han poängterar att utbrottet av influensan befinner sig i ett tidigt skede, och att det är svårt att sia om vad som kommer att hända.

-Vi planerar för det värsta och förbereder oss för det. Men vi hoppas på det bästa.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Virus Vaccin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer