Kamera hittar tumör i prostatan

2015-03-19 16:51  
PSA-prov i form av ett blodprov för att upptäcka prostatacancer. Foto: Dan Hansson / SvD

En ny metod kan revolutionera diagnostiken av prostatacancer, skriver Dagens Medicin. Med hjälp av en MR-kamera vet läkaren var nålarna ska sitta.

Att avgöra om en man lider av prostatacancer är inte så lätt. Ett förhöjt PSA-värde eller olika symtom kan ge en fingervisning, men för att vara riktigt säker måste läkaren ta ett antal vävnadsprover (biopsier).

Men även om biopsierna tas på ett systematiskt sätt, sker de ändå i princip i blindo. Läkaren vet inte om han eller hon träffar rätt.

En magnetkameraundersökning före biopsierna, som hittar de misstänkta områdena i prostatan, kan komma tillrätta med problemet. Ett datorprogram överför bilderna till ultraljudsbilden som läkaren sedan använder sig av för att hitta rätt områden att ta prover ifrån.

En annan fördel är att överdiagnostiken av små, beskedliga tumörer väntas minska drastiskt, eftersom kameran inte "ser" dem.

– Om de resultat vi hittills har håller tror jag att problemen med överdiagnostik i samband med PSA-tester är ur världen, säger Jonas Hugosson, professor i urologi, till tidningen.

Tekniken har hittills införts i begränsad omfattning på Karolinska universitetssjukhuset, Sahlgrenska universitetssjukhuset och Universitetssjukhuset i Örebro.

 

Få de senaste tekniknyheterna direkt till din mejl – prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev här!

 

Mer om: Prostatacancer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer