Ja till räddningsplan för gruvan

2013-06-04 11:55  

Pajala (TT). Obligationsägarna godkänner räddningsplanen - ett nytt obligationslån på 335 miljoner dollar, skriver Northland Resources i ett pressmeddelande. Beslutet innebär att Kaunisvaaragruvan är räddad, enligt företaget.

– Ja, det betyder det, säger Eva Kaijser, finanschef vid gruvbolaget.

Produktionen i Pajala kommer nu att återupptas snarast möjligt. Den spärr som funnits för Northlands bankkonton har tagits bort som en konsekvens av att obligationsägarna godkände räddningsplanen.

Bolagets rekonstruktör Lars Söderqvist räknar med att produktionen inom "ett antal dagar" kommer att vara på samma nivå som före produktionsstoppet.

– Det är positivt att de har röstat med en rätt övertygande majoritet för det här förslaget. Bortsett från att det är bra för bolaget är det enligt min uppfattning även väldigt bra för obligationsinnehavarna, tillägger han.

Rekonstruktionen av Northland Resources, noterat på Oslobörsen, går nu in i en ny fas enligt Söderqvist.

Nästa steg i processen blir att Söderqvists rekonstruktionsplan ska antas av en domstol, för att därefter godkännas av en stämma i det Luxemburg-baserade holdingbolaget.

Kommunalrådet i Pajala, Kurt Wennberg (S), andades ut efter beskedet att gruvan lever vidare.

– Ja, nu har det lättat för oss, det känns riktigt, riktigt roligt det här. Jag sitter med ett gäng och vi firar med en stor kopp kaffe och havreflarn, så vi har slagit på stort, säger han.

TT / Ny Teknik

Mer om: LKAB Gruva

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer