Influensan stoppas bäst med vaccin

2009-04-27 13:38  

Med en blandning av gener från svin, fåglar och människor sprider en ny form av influensa oro över världen. Utvecklingen av svininfluensan följs intensivt av WHO, EU och Smittskyddsinstitutet.

Behöver vi svenskar vara oroliga?

- Nej, det tycker jag inte. Vi vet inte ännu om det här är ett problem, säger Peter Liljeström, chef för vaccinforskningssektionen vid Smittskyddsinstitutet i Solna.

- Det är lätt att glömma bort att vi har ett par tusen dödsfall varje år till följd av den vanliga influensan.

För svin finns vaccin mot influensan. Vad krävs för att få fram ett till människor?

- Virusstammen har förändrats och nu måste stammen isoleras. Att sedan odla fram komponenterna till ett vaccin tar upp till 6 månader. Det kan räcka med att lägga till en komponent i redan existerande vacciner. Men det vet vi inte ännu.

Finns det inga nya metoder att framställa vaccin som gör att det kan gå snabbare?

Företag som tillverkar influensavaccin håller på att gå från odling i hönsägg till modern cellodlingsteknik. Men den har inte kommit i gång ännu.

Finns det inget annat sätt att hindra spridning av smitta?

- Ett mycket bra sätt är god hygien. Men vacciner är absolut ett av de mest kostnadseffektiva sätten att förhindra infektionssjukdomar här på jorden.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Virus Vaccin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer