Industrin tror på strålande tider

2016-05-12 10:12  
Rickard Skogward Foto: Fredrik Karlsson

Svenska underleverantörer möter en rekordkonjunktur. Inte sedan före krisen 2008 och 2009 har det sett så bra ut som nu.

Industrimässorna på Elmia i Jönköping fylldes av positiva företagare. Under mässorna kunde många av de utställande företagen fylla på orderböckerna ytterligare. För det råder riktigt bra konjunktur i svensk industri.

I Underleverantörsbarometern som presenterades av Sinf, svensk industriförening, pekade pilarna uppåt. 52 procent av företagen ökade omsättningen i första kvartalet och 54 procent av de svarande företagen väntar sig en ökad orderingång i detta kvartal.

– Det är väldigt starka siffror. Det är på rekordnivå sedan senaste krisen för svensk industri, säger Anders Ekdahl, vd för Sinf.

Rickard Skogward, vd för Axelent Engineering, känner igen sin verklighet i de siffror som visas.

– Bilden stämmer väl, det är en stark uppgång, säger han.

Innan krisen slog till 2008 var konjunkturen smått galen. Efterfrågan sköt i höjden och de producerande företagen slog i kapacitetstaket. Men krisen slog brutalt och många lärde en läxa. Det är därför försiktiga expansioner nu. Samtidigt har många varit tvungna att se över sin produktion och har automatiserat och vässat affärsmodellerna.

Det passar Axelent engineering som jobbar med att automatisera svensk industri. Med 40 anställda fördelat på Gislaved och Huskvarna står bolaget på två ben: som teknikkonsulter och genom att tillverka specialmaskiner.

– Nu är efterfrågan stark inom flera branscher. Fordon har gått bra länge, men även konsumentprodukter och bland leverantörer till byggbranschen. Plus träindustrin som vaknat till, säger Rickard Skogward.

Det är en blomstrande svensk fordonsindustri om gör livet glatt för en mängd svenska underleverantörer. Både personbilstillverkningen hos Volvo och tung fordonsindustri har gått bra en längre tid. Och deras underleverantörer är många; tillverkare av specialkomponenter, legotillverkare, gjuterier med mera.

– Enda problemet är egentligen tung industri, som gruvor, men även där hörs positiva signaler nu, säger Ulf Helles, vd för Aventics, som var ett av de utställande företagen på Elmia Automation och lägger till:

– Det går bra nu men jag tror det blir ännu bättre i höst.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Fredrik Karlsson

Mer om: Elmia Konjunktur

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer