Indier tog över svenska Pfizer

2006-09-05 23:00  

Det indiska läkemedelsföretaget Kemwell tar avstamp i Sverige med sikte på världsmarknaden. Förra veckan övertog företaget formellt Pfizers fabrik i Uppsala, som gör läkemedlet Salazo. Kemwell har redan spejat in ytterligare en svensk läkemedelsfabrik som man vill köpa.

Förra veckan bjöds alla 170 anställda vid Pfizers fabrik i Boländerna i Uppsala, på indisk buffé. Det markerade att den stora indiska tillverkaren tagit över hela fabriken, som i mer än ett halvt sekel tillverkat det antiinflammatoriska sulfapreparatet Salazopyrin.

- Vi ville skaffa oss en bra enhet utanför Indien, som ett första steg

i en internationell etablering. Salazopyrinet säljs till 80 länder, så här finns en massa erfarenhet från att arbeta på en stor exportmarknad, säger Subhash Bagaria, Kemwells vd.

Företaget har fått ett långtidskontrakt som underleverantör av Salazopyrin åt Pfizer. Medlet utvecklades ursprungligen för behandling av ledgångsreumatism, men används i dag framför allt mot inflammatoriska tarmsjukdomar.

Samtidigt ska Uppsalaenheten erbjuda analystjänster och kvalitetskontroll till andra läkemedelsbolag. Målet är att Kemwell så småningom även ska få forsknings- och utvecklingsuppdrag.

Kemwell har i drygt tjugo års tid tillverkat läkemedel på kontrakt för den indiska marknaden, på uppdrag av stora läkemedelsföretag. Uppsalaaffären är bara ett första steg i en internationell expansion. I Bangalore bygger företaget en ny stor produktionsanläggning, helt inriktad på kontraktstillverkning för exportmarknaden.

Dessutom räknar Subhash Bagaria med att köpa fler utländska fabriker.

- Vi har redan sett ut ytterligare en svensk anläggning som vi vill förvärva, säger han.

Erik Mellgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer