Implantat mot Alzheimer ger hopp om behandling

2015-02-13 15:51  

Forskare vid Karolinska Institutet har utvärderat en ny typ av implantat för att behandla Alzheimers sjukdom. Resultaten är lovande, enligt forskarna.

Den nya behandlingsmetoden går ut på att operera in små cellkapslar i patientens hjärna. Kapslarna placeras mycket exakt i en del av hjärnan där en viss typ av nervcell finns. De kallas kolinerga nervceller och bryts ner hos patienter som drabbats av Alzheimers sjukdom. När kapslarna är på plats utsöndrar de en specifik tillväxtfaktor som förhindrar att nervcellerna bryts ned.

Metoden har testats på sex patienter med lovande resultat. Forskarna analyserade ryggvätskan och såg en markant ökning av ett enzym som visar att de kolinerga nervcellerna fungerar. Undersökningar med PET-kamera visade att såväl cellaktivitet som ämnesomsättningen i hjärnan ökade. Dessutom försämrades minnet långsammare hos de behandlade patienterna jämfört med obehandlade patienter. Trots de goda resultaten vill forskarna inte dra allt för långtgående slutsatser.

- Resultatet är positivt men måste betraktas med försiktighet då endast få patienter deltog i studien. Våra fynd måste därför bekräftas i en större kontrollerad studie med flera patienter, säger Maria Eriksdotter, professor och forskningsledare, i ett uttalande.

Studien, som publicerats i en vetenskaplig artikel i Alzheimer´s & Dementia, gjordes av forskare vid Karolinska Institutet i samarbete med Karolinska Universitetssjukhuset och det danska bioteknikföretaget Ns Gene.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer