Implantat i ögat räddar synen

2008-09-16 07:33  

Ett litet implantat med genförändrade celler som opereras in i ögat och hindrar näthinnan från att brytas ner. Det kan bli en ny behandling mot svåra ögonsjukdomar.

Att aldrig kunna titta direkt på det du vill se, för där syns bara ett svart hål . Det är ett öde som delas av runt 25 miljoner människor i världen som drabbats av makuladegeneration, eller gula-fläckensjukan . Flertalet av de som drabbas är över 60 år. Sjukdomen kallas därför också för åldersrelaterad makuladegeneration .

Hittills har forskare hitta något sätt att sätta stopp för celldöden när den väl startat. Det kan det bli ändring på sedan det amerikanska företaget Neurotech utvecklat en ny teknik att förse ögat med tillväxtfaktorer. Tekniken kallas ECT- Encapsulated Cell Technology och går i korthet ut på att en sex millimeter liten kapsel opereras in i ögat. Kapseln är fylld med genförändrade celler, som producerar en tillväxtfaktor kallad CNTF, och som förhindrar att näthinnans celler dör.

Tekniken testas just nu på 48 patienter i USA, i en så kallad fas 2 studie. I förra veckan meddelade den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA, Food and Drug Administration, att metoden verkar så lovande att företagets metod ska placeras i en gräddfil för att snabbgranskas för godkännande.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: FDA gula fläcken

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer