Industri

Hon ska bygga Sunpines nya biodieselfabrik

Ulrika Hagman leder bygget av Sunpines nya talldieselfabrik, ett projekt på 250 miljoner kronor. Foto: Sunpine
I augusti tänker vi inleda arbetet med fabriksdesignen och där är målsättningen att göra en skarp 3D-modell som vi sedan kan bygga utifrån. Vi vill nå den kvalitén direkt, säger Ulrika Hagman. Foto: Illustration Sunpine
Den befintliga fabriken producerar 100 000 kubikmeter råtalldiesel per år. Med den andra produktionslinjen ska kapaciteten öka med 50 procent. Foto: Andreas Lundberg

Som nyanställd på Sunpine har Ulrika Hagman blivit projektledare för bolagets expansion. Hennes uppdrag är att bygga en ny fabrik och öka produktionen av tallbaserad biodiesel med 50 000 kubik per år.

Publicerad

Sunpines raffinaderi på Haraholmen i Piteå producerar årligen omkring 100 000 kubikmeter biodiesel av råtallolja, som är en restprodukt från skogsindustrin. Råtalldieseln blandas in i vanlig diesel, och Sunpines produktion motsvarar ungefär två procent av Sveriges årliga dieselförbrukning.

Företaget, som startades för tio år sedan, omsätter idag 1,5 miljarder kronor och uppger att deras produkt minskar koldioxidutsläppen med 250 000 ton per år.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här