Hjärtat driver pacemakern

2008-11-18 08:38  

Hjärtat kan själv hjälpa till att driva pacemakern och andra medicinska implantat. Det hävdar en forskargrupp som utvecklat en generator som omvandlar hjärtats slag till elektriskt energi.

Gruppen utnyttjar tryckskillnaden mellan hjärtats båda kamrar för att driva en liten linjärgenerator. Enligt kanadensiska Zarlink, som är ett av fem företag som deltar i samarbetet, så ger generatorn en tredjedel av den kraft som krävs för att driva en pacemaker.

Tanken är att tekniken ska användas som ett komplement till batterier som driver medicinska implantat. På så vis kan implantaten få nya funktioner utan att patienterna behöver få större batterier inopererade i kroppen. Nu ska forskargruppen vidareutveckla generatorn så att den ensam klarar att driva en pacemaker.

Hjärtgeneratorn är att exempel på en het trend i forskarvärlden som går ut på att skörda energi från omgivningen. Fenomenet kallas ”energy harvesting” eller ”energy scavenging” och används exempelvis för att ge kraftförsörjning åt sensorer i trådlösa nätverk. Allt från vibrationer till temperaturskillnader tankas på energi.

Charlotta von Schultz

Mer om: Pacemaker Energi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer