Hjärnan triggas att läka sig själv

2007-11-27 23:00  

Mediciner mot bensår kan bli nya läkemedel mot de svåra nervsjukdomarna parkinson och ALS. Försök på människor förbereds nu av det svenska stamcellsföretaget Neuronova.

- Allt pekar mot att vi kommer att kunna börja göra kliniska studier om drygt ett halvår, säger Anders Haegerstrand, forskningschef på Neuronova.

Det handlar då om ett tiotal patienter med parkinson samt ett tjugotal patienter med ALS. ALS-studien kommer av allt att döma att ske utomlands, medan parkinsonstudien sker i Sverige.

Neuronova har identifierat två substanser, som även används mot bensår, som har förmågan att stimulera nyproduktion av nervceller i hjärnan. Ett av dem har också visat sig skydda de motoriska nervceller som dör vid ALS, något som i sin tur förhindrar att musklerna förtvinar. Neuronova har också löst problemet med att få in medicinen i hjärnan som normalt skyddas av den så kallade blod/hjärnbarriären.

- Massor av lovande substanser har gått på pumpen, helt enkelt för att de inte släpps in, säger Anders Haegerstrand.

Forskarnas lösning är att föra in medlet direkt i hjärnans vätskefyllda hålrum, det så kallade ventrikelsystemet. Där följer det med när vätskan cirkulerar runt hjärnan, och når på så sätt cellerna som ska behandlas.

Själva operationen att föra in en kateter i hjärnan görs dagligen vid våra stora sjukhus, bland annat på personer med för mycket vätska i hjärnan.

Katetern är i Neuronovas fall kopplad till en pump som innehåller den verksamma substansen.

Pumpen är väl använd, bland annat för smärtlindring hos patienter med cancer. Men de substanser Neuronova nu ska testa på människor har inte levererats med pump tidigare. Därför krävs säkerhetsstudier som dokumenterar hur pumpen och läkemedlet fungerar tillsammans samt att pumpen levererar rätt dos. Preliminära studier har visat grönt ljus, men ytterligare studier sker just nu på företaget.

Neuronovas forskning har rönt stor uppmärksamhet utomlands. I det senaste numret av Scientific American pekas företagets nya behandlingsprincip ut som en lovande väg att gå för att finna läkemedel mot den dödliga sjukdomen ALS.

Studierna som gjorts på djur som brukar användas vid parkinsonstudier har visat att de blir symptomfria minst 12 veckor efter behandlingen. Resultatet presenterades på den senaste världskongressen för hjärn/nerv-forskning.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer