Historisk sprängning i Pajala

2012-10-18 11:45  

Allt startar med en smäll. Klockan 14 på torsdagen görs den första sprängningen av en helt ny gruva i Pajala.

(Uppdaterad) Sprängningen utförs av Northland Resources som därmed, lite mer handfast, startar sin enorma satsning på nya Tapuligruvan i Kaunisvaara, norr om Pajala. Företaget ska här bryta järnmalm i flera decennier.

Inför sprängningen har 1080 borrhål laddats med totalt 157 ton sprängmedel. Totalt påverkas 410 000 ton berg, varav 90 000 ton malm.

– Det är unikt. Idag går vi in i produktionsskedet för en ny gruva. Senast det hände var under slutet av 1800-talet då LKAB började bryta i Kiruna, säger Niclas Dahlström, informationschef på Northland Resources.

Totalt har företaget satsat cirka sju miljarder kronor på den nya gruvan. Det inkluderar bland annat en ny terminal för båtar i Narvik.

Och hur många jobbar med denna gruva?

– Just nu, i byggfasen, är det cirka 800 personer här. Också om tre år, när vi nått full produktionsfas, kommer det att behövas lika många personer. Det inkluderar även många ingenjörer, säger Niclas Dahlström.

Se sprängningen på video här

Stefan Nordberg

Mer om: Sprängning Gruva

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer