Hemoglobin från sockerbetor ska rädda liv

2014-11-03 12:35  
Nélida Leiva arbetar med upptäckten att sockerbetor producerar hemoglobin. Nu hoppas Lundaforskare att hemoglobinet ska kunna fungera som blodersättningsmedel vid akuta situationer. Foto: Gunnar Menander

Kan sockerbetor användas för att tillverka blodersättningsmedel åt människan? Forskare vid Lunds universitet har gjort nya rön som tyder på det.

Uppgiften att transportera syre i blodet sköts av proteinet hemoglobin som finns i våra röda blodkroppar. Men det produceras också av vissa växter. Nu rapporterar Lundaforskarna Nélida Levia och Leif Bülow att sockerbetan är en storproducent.

- På ett hektar skulle vi kunna få fram ett till två ton hemoglobin, något som skulle rädda tusentals människoliv, säger Leif Bülow vid Lunds universitet.

I sitt avhandlingsarbete har Nélida Leiva också upptäckt är att hemoglobinet i sockerbetor närmast är identiskt med det människan har, framför allt i hjärnan.

- En detalj på proteinets yta skiljer, men det ser bara ut att innebära att sockerbets- hemoglobinet håller längre, vilket ju är positivt, säger hon.

Forskarna hoppas nu att hemoglobin från sockerbetan ska kunna användas som blodersättningsmedel i ett akut skede efter en olycka. Efter fem timmar behövs däremot komplett blod.

Hemoglobinet skulle också komma väl till pass i länder som Kina och Indien där blodbankerna är få. Det gäller även för Afrika.

- Ebola-epidemin är ett aktuellt exempel där blodersättningsmedlet skulle kunna rädda liv, säger Leif Bülow.

Nästa år ska hemoglobinet från sockerbetor testas i djurförsök tillsammans med University College of London. Där finns världsledande expertis inom blodtransfusion.

Forskarnas resultat publiceras i den vetenskapliga tidskriften Plant & Cell Physiology.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer