Uppgiften att transportera syre i blodet sköts av proteinet hemoglobin som finns i våra röda blodkroppar. Men det produceras också av vissa växter. Nu rapporterar Lundaforskarna Nélida Levia och Leif Bülow att sockerbetan är en storproducent.
- På ett hektar skulle vi kunna få fram ett till två ton hemoglobin, något som skulle rädda tusentals människoliv, säger Leif Bülow vid Lunds universitet.
I sitt avhandlingsarbete har Nélida Leiva också upptäckt är att hemoglobinet i sockerbetor närmast är identiskt med det människan har, framför allt i hjärnan.
- En detalj på proteinets yta skiljer, men det ser bara ut att innebära att sockerbets- hemoglobinet håller längre, vilket ju är positivt, säger hon.
Forskarna hoppas nu att hemoglobin från sockerbetan ska kunna användas som blodersättningsmedel i ett akut skede efter en olycka. Efter fem timmar behövs däremot komplett blod.
Hemoglobinet skulle också komma väl till pass i länder som Kina och Indien där blodbankerna är få. Det gäller även för Afrika.
- Ebola-epidemin är ett aktuellt exempel där blodersättningsmedlet skulle kunna rädda liv, säger Leif Bülow.
Nästa år ska hemoglobinet från sockerbetor testas i djurförsök tillsammans med University College of London. Där finns världsledande expertis inom blodtransfusion.
Forskarnas resultat publiceras i den vetenskapliga tidskriften Plant & Cell Physiology.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.