Hela din arvsmassa för 35 000 kronor

2008-10-07 16:00  

Ett företag i USA påstår sig kunna pressa priset rejält på att kartlägga en persons hela arvsmassa. Prislappen ska landa på 35 000 kronor, tjugo gånger billigare än i dag.

Att kartlägga det första mänskliga genomet, ett arbete som blev klart 2003, kostade omkring en miljard kronor. Sedan dess har priset sjunkit till omkring 700 000 kronor. Nu påstår ett företag i Kalifornien att samma jobb kan göras för en tjugondel av det priset.

Med start till våren startar Complete Genomics vad man kallar världens första storskaliga sekvenseringsanläggning för kartläggning av mänskligt dna. Redan nästa år ska anläggningen läsa av 1000 personers genetiska kod . För 2010 är målet 20 000.

Lägre priser för att läsa dna öppnar för nya möjligheter att hitta de genetiska orsakerna bakom vanliga sjukdomar som diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Hittills har sådana studier baserats på enskilda punkter i arvsmassan där det är vanligt att två individer skiljer sig åt.

-Förhoppningen är att man nu också ska kunna hitta mer udda varianter som gör att vi förstår mer om de genetiska orsakerna, säger Ulf Landegren, professor i molekylärmedicin vid Uppsala universitet.

Detaljerade studier av hur tumörer utvecklas blir också möjliga. På sikt kan en genetisk kartläggning till och med bli vardagsmat i vården och medicinering skräddarsys efter en persons genetiska kod.

Complete Genomics, som grundades 2006 och hittills tagit in omkring 320 miljoner kronor i riskkapital, ska redan ha kartlagt en persons arvsmassa, även om inga data hittills presenterats.

Rent tekniskt har Complete Genomics lyckats förfina flera steg i sekvenseringsprocessen där de genetiska bokstäverna A, T, G och C läses av. Framförallt har företaget minska behovet av dyra enzymer genom att packa det dna som ska läsas av väldigt tätt.

Processen genererar enorma mängden data och för att analysera denna planerar företaget ett datacenter med 60 000 processorer.

Complete Genomics är dock inte ensamma om att lansera ny teknik för snabb och billig sekvensering. En av veteranerna i branschen, bioteknikföretaget Applied Biosystems räknar med att kunna läsa av en arvsmassa för 70 000 kronor.

Exempel på andra företag som utvecklar ny sekvenseringsteknik är amerikanska Pacific Biosciences, Helicos och Visigen samt brittiska Oxford Nanopore.

(Uppdaterad version - stavfel rättat)

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer