Här lyckas de limma ihop ett organ

2013-12-12 08:47  

En lösning av kiselnanopartiklar. Det är allt som behövs för att limma geler och biologisk vävnad. Bakom genombrottet står franska forskare.

Sönderriven gummi som lagar sig själv och polymerer som beter sig precis som glas. Den prisade franska materialforskaren Ludwik Leibler har slagit världen med häpnad mer än en gång. Nu presenterar han och hans kolleger limmet som lätt som en plätt får geler att fästa vid varandra. Allt som behövs är att sprida en lösning av kiselnanopartiklar över en av ytorna och pressa i hop.

Nanopartiklarna har samma diameter som maskstorleken i nätet av polymerkedjor på gelens yta. När bitarna trycks i hop sugs polymerkedjorna in mot nanopartiklarna och fastnar. Resultatet blir att ytorna binds till varandra.

Enligt forskarna fungerar limmet även på mjuka biologiska vävnader, som är mer komplexa än geler. På en film ( se nedan) visar de hur de limmar i hop bitar av en kalvlever och hur ovarsamt den hela biten kan hanteras.

Enligt forskarna kan nanolimmet komma väl till pass inom mikrofluidik, kirurgi samt för att skapa reservdelar som kan ersätta biologiska vävnader och organ.

Det nya limmet presenteras i dagens nummer av den vetenskapliga tidskriften Nature.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Nano

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer