Hållbar industri

Här är prylarna som ger dig superstyrka

Det är en mäktig känsla att få något mycket tungt i rörelse med den minimala domkraften från Simson Power Tools, tycker Ny Tekniks reporter. Foto: Jörgen Appelgren
En metallsvarv på mellan 1 000 och 1 500 kilo är ingen match att lyfta med domkraften, som fått sitt namn från Bibelns Simson - vars styrka satt i håret. Foto: Jörgen Appelgren
Ett handdrivet spakblock är alltid bra att ha, om man plötsligen behöver flytta en bil, till exempel. Med franska Tirfors bärbara kan man dra det hela väldigt långt, beroende på vilken kabellängd den är utrustad med. Om man plussar på med skivblock ökar styrkan.
Det går utmärkt bra att flytta en 80 tons kabeltrumma med ena handen och klia sig i huvudet med den andra. Rullförflyttaren Easy Mover har en dragkraft på upp till 20 kilonewton och är okänslig för överbelastning, enligt Rejmyre Maskin.
Ibland önskar man sig en tredje hand. Då finns lyftmagneten Miniholdit. Den väger bara dryga halvkilot, men kan lyfta 30 kg, med trefaldig säkerhet. Praktiskt om man plockar bland vassa och oljiga ting. En lätt vridning på handtaget aktiverar magnetfältet inuti verktyget, som är Svenska Magnetfabrikens lilla stolthet.

Glöm skivstänger och armhävningar. Det finns enklare sätt att bli riktigt, riktigt stark. Till exempel domkraften som får plats i bakfickan. Ändå kan den lyfta femton ton.

Publicerad

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här