Hans Rosling: Ebola måste utrotas

2014-10-07 12:44  

Ebola har nått Europa. Enligt Hans Rosling, professor i internationell hälsa är Sveriges beredskap god.

Men för att hindra ett större utbrott i Sverige krävs internationella krafttag mot sjukdomen, säger han.

Under måndagen rapporterades att en spanskt sjuksköterska i Madrid smittats efter att hon vårdat en ebolasjuk spansk missionär. Och Norge har fått sitt första fall efter att en kvinna som arbetar för Läkare utan gränser i Sierra Leone i Västafrika insjuknat och transporterats till landet för behandling.

Enligt Hans Rosling, professor i internationell hälsa krävs internationella krafttag mot ebola i Afrika.

– Annars finns en enorm risk att det kan komma många fall till Sverige, säger han.

Enligt Rosling kommer Europa att drabbas av enstaka ebolafall men att samtliga länder är väl förberedda på att ta hand om dessa. Men situationen kan drastiskt förändras om inte omvärlden reagerar kraftfull.

– Sjukdomen måste utrotas. Agerar vi inte nu så kommer den att spridas inom ett år, säger han.

Han menar att lösningen på epidemin inte är att stänga gränser till de drabbade länderna i Afrika. Även om det finns risk att personer som besöker landet och sedan flyger tillbaka till hemlandet tar med sig smittan.

Maria Brytting, virusexpert vid Folkhälsomyndigheten menar att anledningen till att ebola spridits i stor omfattning i Afrika är att många av de drabbade inte söker vård. Dessutom söker inte personer som drabbats av andra sjukdomar, som exempelvis malaria, vård.

– Risken är att vanliga infektioner skördar dödsoffer.

I Sverige är däremot sjukvården lättillgänglig och beredskapen för att ta hand om smittade patienter god, anser hon.

– Jag känner mig lugn och trygg. Det går inte att jämföra den situation som råder i Afrika med något eventuellt enstaka fall som kommer till Sverige, säger hon.

Att de som drabbats av ebola i Afrika inte uppsöker vård avfärdar dock Hans Rosling.

– Det är trams. Problemet är att vården inte räcker till, säger han.

Han menar att sjukvårsdpersonal på plats gör ett enormt arbete men att mer personal och fler tältsjukhus behövs.

Enligt honom har Sverige ställt 100 miljoner kronor till sitt förfogande. Och på Karolinska institutet startar nu en serie av tvådagarskurser i hur man på ett säkert sätt arbetar med sjukdomen.

– Vi kommer att få utbildning i bland annat hur man arbetar med skyddsutrustning, hur man desinficerar och vilka medel man ska använda, säger han.

Han själv är en av dem som kan komma att sändas ner till Afrika för att bekämpa viruset.

– Vår inställning måste vara som Churchills i andra världskriget. Vi ska vinna detta. Något annat är inte tänkbart, säger han.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer