Hamstring av alkotvätt lindrar oron för svininfluensan

2009-08-04 10:26  
Influensaviruset lever i ett par timmar i luften eller på möbler eller handtag som en smittad har tagit på. Därför rekommenderar Smittskyddsinstitutet att man tvättar händerna ofta - först med tvål och sedan eventuellt med minst 70-procentig alkohol. Foto: Lars Anders Karlberg.

- Folk tokhandlar de små flaskorna av desinfektionsmedel för händerna, säger kassapersonalen på Sveriges största apoteksbutik Scheele i Stockholm till Ny Teknik.

Oron för svininfluensan har fått försäljningen av alkogel och andra desinfektionsmedel att öka kraftigt de senaste veckorna.

Ny Tekniks utsände kan själv vittna om hamstringsliknande beteenden av just de små 150 ml-flaskorna av handdesifektionsmedlet Dax vid ett par korta besök på några apotek i Stockholm city.

Kassapersonalen på apoteket Scheele bekräftar fenomenet.

- Det har varit en tokökning i fyra veckor nu, särskilt av de små flaskorna – trots att literpriset är flera hundra kronor, säger en av Scheeles kassapersonal till Ny Teknik.

På Apoteket AB säger apotekare Kerstin Bergström på apotekets egenvårdsprodukter att det har varit en trendmässig ökning av den här typen av desinfektionsmedel i fler år.

- I princip har försäljningen till privatkunder, kommuner och företag nästan fördubblats varje år sedan 2006. Det är inte bara oro för virus som driver på utvecklingen. Det har också varit stor uppmärksamhet kring förkylningar och magsjuka och handhygienen på dagis, säger Kerstin Bergström.

På Malmöföretaget Opus Healthcare, som säljer det populära handdesinfektionsmedlet Daxs, menar marknadsdirektör Thomas Rappe att medierna driver på.

- Vi ser direkt på vår försäljning när det varit ett inslag om influensa och hygien på TV. Det har varit flera sådana rapporter i i sommar. Redan i våras när de första utbrotten av svininfluensan rapporterades från Mexiko och USA började försäljningen av Dax att öka, säger Thomas Rappe.

Intresset för den här typen av produkter började med en ökad vaksamhet till den egna handhygienen i samband med det fruktade Sars-viruset i mitten av 2000-talet. Sedan kom fågelinfluensan, en uppmärksammad rapport om sjukfrånvaron på dagis och nu oron för svininfluensan A(H1N1).

- Det har varit en trendmässig ökning de senaste åren. Försäljningen går upp kraftigt efter varje mediarapport, faller sedan tillbaka, men stannar på en högre nivå än tidigare, säger Thomas Rappe.

Håll smittan borta

Fler projekt och undersökningar inom sjukvården visar att en bra handhygien är viktig för att stoppa smittspridning.

Så här håller du händerna rena:

• Tvätta händerna med flytande tvål och vatten för att avlägsna synlig smuts. Torka ordentligt med pappershandduk/torkpapper.

• Använd alkoholbaserat handdesinfektionsmedel (handsprit). Ta rikligt (2-4 ml). Fördela medlet överallt på händerna genom att gnida in det i handflatorna, handryggarna, på fingertopparna, runt fingrar, tumgrepp och handleder ca 10-15 cm upp på underarmarna. Fortsätt att gnida händerna mot varandra tills alkoholen har dunstat och huden känns torr.

• Handdesinfektionsmedel innehåller en återfettande komponent som gör att huden inte torkar ut. Använd vid behov handkräm för att förebygga torra och nariga händer.

Källa: Karolinska institutet

…och här är några andra tips för att minska spridningen av influensan:

• Stanna hemma och undvik i görligaste mån att träffa andra om du blir sjuk.

• Om du känner att du måste uppsöka sjukvård: ring först, så att du får reda på var man kan ta emot dig utan att du behöver sitta i väntrummet och smitta andra.

• Om du hostar eller nyser när folk är i närheten: nys i armvecket eller i en pappersnäsduk som du sedan slänger.

• Håll avstånd till andra människor.

Källa: Smittskyddsinstitutet

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer