Halvtomma kontor kan bli företagens öde i vinter

2009-08-04 11:04  

Den nya influensan kan öka kraftigt i Sverige under hösten. Arbetsgivarna måste planera för att klara av att hälften av de anställda blir hemma, varnar myndigheterna.

Smittskyddsinstitutet (SMI) räknar med att 20-40 procent av Sveriges befolkning riskerar att drabbas - om epidemin tar fart innan svenskarna hinner vaccinera sig med det nya vaccin som just nu håller på att utvecklas. Normalt smittas 2-15 procent av befolkningen av de influensor som dyker upp varje höst.

– Vi tror att spridningen av den nya influensan tar fart i samband med skolstarten, säger Annika Linde, statsepidemiolog vid SMI.

Att försöka stoppa spridningen av den nya influensan, betecknad A (H1N1), är inte längre meningsfullt. Nu gäller det i stället att försöka mildra effekterna, enligt Socialstyrelsen, Smittskyddsinstitutet och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Landets arbetsgivare manas att förbereda sig. Vill det sig illa, så kan uppemot hälften av personalstyrkan bli hemma på grund av influensa i höst.

I Sverige har hittills 540 fall konstaterats av smittan. De som främst löper risk att få allvarliga och till och med dödliga symptom av influensan är människor som redan är svårt sjuka.

Andra grupper som är särskilt utsatta för smitta är gravida, personer i åldrarna 15-45 år och barn under två år.

- Det speciella med den här influensan är att den framför allt tycks drabba yngre människor, säger Annika Linde.

För de flesta som insjuknar liknar den nya influensan en vanlig säsongsinfluensa. De sjuka drabbas av feber, värk i lederna och hosta. Normalt blir de friska inom en vecka.

Enligt Annika Linde är dödligheten i den nya influensan lägre än den brukar vara i de vanliga influensorna.

- Det beror i sin tur på att det är fler yngre och friska människor som drabbas än normalt, tillägger hon.

Håll smittan borta

Fler projekt och undersökningar inom sjukvården visar att en bra handhygien är viktig för att stoppa smittspridning.

Så här håller du händerna rena:

• Tvätta händerna med flytande tvål och vatten för att avlägsna synlig smuts. Torka ordentligt med pappershandduk/torkpapper.

• Använd alkoholbaserat handdesinfektionsmedel (handsprit). Ta rikligt (2-4 ml). Fördela medlet överallt på händerna genom att gnida in det i handflatorna, handryggarna, på fingertopparna, runt fingrar, tumgrepp och handleder ca 10-15 cm upp på underarmarna. Fortsätt att gnida händerna mot varandra tills alkoholen har dunstat och huden känns torr.

• Handdesinfektionsmedel innehåller en återfettande komponent som gör att huden inte torkar ut. Använd vid behov handkräm för att förebygga torra och nariga händer.

Källa: Karolinska institutet

…och här är några andra tips för att minska spridningen av influensan:

• Stanna hemma och undvik i görligaste mån att träffa andra om du blir sjuk.

• Om du känner att du måste uppsöka sjukvård: ring först, så att du får reda på var man kan ta emot dig utan att du behöver sitta i väntrummet och smitta andra.

• Om du hostar eller nyser när folk är i närheten: nys i armvecket eller i en pappersnäsduk som du sedan slänger.

• Håll avstånd till andra människor.

Källa: Smittskyddsinstitutet

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer