Industri

Gruvdrift i rymden kan snart bli verklighet

Foto: Carl-Johan Utsi / TT
Foto: Caltech / R. Hurt. / TT

Den förestående trenden att kolonisera rymden kräver resurser bortom jordens kapacitet. Kommersiell gruvdrift i rymden kan ligga så nära som 10-15 år bort, förutspår professor Reza Emami i rymdteknik vid Luleå tekniska universitet.

Det kan röra sig om en massmiljardindustri, bokstavligen talat om astronomiska summor. Den amerikanska rymdstyrelsen Nasa gör gällande att värdet i de mineraler som finns i asteroidbältet mellan Jupiter och Mars är att jämföra med den ogreppbara summan 870 miljarder kronor för varje person på jorden, rapporterar CNBC.

Pågående forskning ser dock främst till möjligheterna att bryta fyndigheter från asteroider som stötts ut ur det stora asteroidbältet för miljoner år sedan och nu cirkulerar i banor närliggande jorden. Eftersom de är små, med en omkrets av 50-140 meter, är det svårt att upptäcka dem med markbaserade teleskop. I april förra året skickades därför 28 små kubsatelliter upp – varav Sverige bidragit med en – för att under 18 månader avtäcka den potentiella skatten.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här