Gruvbolag i krismöte

2013-05-27 10:36  

Pajala (TT). Snart väntas besked om krisdrabbade gruvbolaget Northland Resources ska gå i konkurs eller om försöken till rekonstruktion ska fortsätta.

Advokat Lars Söderqvist, som leder rekonstruktionen, sitter nu i krismöte med ledningen.

På gruvområdet i Kaunisvaara i Pajala har arbetet stoppats och all verksamhet ligger nere. De cirka 200 anställda väntar på ett besked om sin framtid.

Gruvfacket har inte gett upp hoppet om att ledningen för Northland Resources ska hitta en lösning på bolagets stora ekonomiska problem.

– En konkurs är en lösning som vi helst vill slippa. Det bästa är om det blir en snabb och långsiktig lösning av finanskrisen så att produktionen kan komma i gång igen, säger Tomas Nilsson ordförande för IF Metall i Malmfälten.

Gruvfackets ordförande var i helgen i gruvan utanför Pajala och träffade sina medlemmar.

– Visst finns en oro, men alla tror att det löser sig. Just nu har vi inte så mycket att informera om. Vi väntar på ett besked från bolagets ledning som är utlovat under dagen.

Om bolaget begärs i konkurs ser Gruvfacket en möjlighet för staten att gripa in.

– Vi ser helst att staten kan säkra våra viktiga mineraltillgångar och det vore optimalt om LKAB skulle bli nya ägare, säger Nilsson.

Vid konkurs finns en risk för att de tillgångar i form av olika maskiner och utrustning som finns i gruvan försvinner och försvårar en återstart av gruvbrytningen.

– Det är viktigt att alla anläggningar är intakta. Det är en förutsättning för att eventuella nya ägare snabbt ska komma igång med gruvbrytningen, säger Nilsson.

TT / Ny Teknik

Mer om: Gruvor Gruva

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer