Glenn Close gener kartlagda

2010-03-15 13:25  
Glenn Close Foto: Chris Carlson/AP Photo/Scanpix

Det går allt snabbare och blir allt billigare att läsa av hela arvsmassan hos en person. Nu har trenden nått Hollywood. Den första stjärnan som kartlagt sina gener är skådespelerskan Glenn Close.

Glenn Close är därmed den första namngivna kvinna som läst av hela sitt DNA.

- Det finns bipolär sjukdom och schizofreni i min familj, sjukdomar som likt många andra, tros ha genetiska orsaker, säger hon i ett pressmeddelande.

Och tillägger att hon hoppas att framstegen inom dna-sekvensering ska ge ökad medvetenhet om psykiska sjukdomar och leda till mer effektiv behandling.

Företaget bakom avläsningen av Glenn Closes DNA, amerikanska Illumina, passar samtidigt på att marknadsföra tjänster för gensekvensering som riktar sig mot allmänheten.

Priset för att kartlägga alla de tre miljarder baspar som ingår i dna är raskt på väg nedåt. Därmed ökar också antalet personer som fått hela sitt dna avläst.

Förhoppningen är att det ska leda till en bättre förståelse för kopplingen mellan sjukdomar och genetiska variationer och att genanalyser i framtiden kan användas regelmässigt i vården.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer