Giftsvamp botar cancer

2013-04-23 06:45  

Framtidens medicin mot njurcancer kan vara ett gift från svampriket. Svenska forskare har visat att svampgiftet selektivt dödar samma celler som orsakar den vanligaste typen av njurcancer.

Forskningen är hittills endast testad i djurförsök. Börje Haraldsson, professor i njurmedicin samt överläkare på Sahlgrenska sjukhuset, är dock optimistisk till att forskningen kommer att leda fram till en behandling på människor.

-Vi har planterat in mänskliga cancerceller i råttor och botat dem med hjälp av giftet orellanin, säger han. Det vi gjort är experimentellt och jag vill inte väcka falska förhoppningar hos dem med svår njurcancer med metastaser, för vi har ingen behandling i dag.

Orellanin finns i flera olika giftsvampar som även kan innehålla andra dödliga gifter.

Det återstår en del djurförsök innan behandlingen kan testas på människor. Om resultaten vid människoförsök blir positiva, tror Börje Haraldsson att det kommer ta cirka fyra till fem år innan behandlingen kan börja användas. Att han tror att beslutsgången kan gå relativt snabbt, beror just på bristen på bra behandlingsmetoder.

-Den enda boten i dag är att operera bort njuren. Men i 60 procent av fallen har det bildats metastaser och då dör hälften av patienterna inom ett år. Det finns varken cellgifter eller strålning som fungerar.

Den typ av celler som angrips av svampgiftet kallas proximala tubuliceller. Deras funktion är att ta tillbaka vatten och näringsämnen från de 180 liter filtrerad blodplasma som bildas i en människa varje dag. När cancer utvecklas i dessa celler kallas den klarcellig njurcancer. Cirka tusen svenskar får diagnosen varje år. Prognosen för patienter med metastaser av cancern är oftast väldigt dålig och ungefär hälften har gått bort inom ett år.

Orellanin har visat sig även kunna bota metastaser från njurcancern. Börje Haraldsson tror att det beror på att finns ett membranprotein på cancercellen som släpper in giftet i den. Att hitta proteinet ser han som ett av de viktigaste målen för sin framtida forskning.

-Om vi hittar vilket protein det är kan man snabbt veta om en patient kan svara på en behandling.

Under djurförsöken slår giftet ut råttornas njurfunktion. Forskarna har därför även uppfunnit en dialysmetod för råttor för att ersätta funktionen hos de skadade njurarna.

Giftet leder även till förstörda njurar hos människor.

Ville Westman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer