Gentestbolag bort från börsen

2010-01-15 10:56  

Det isländska genkartläggningsföretaget Decode Genetics har avregistrerats från den amerikanska teknikbörsen Nasdaq. Men trots konkurs fortsätter företagets forskare att rapportera nya forskningsrön.

I november förra året ansökte Decode Genetics om konkurs. Konkursansökan var en snöplig vändning för ett företag som bara några år tidigare sedan haussades i affärskretsar. Affärerna med bolaget stoppades på Nasdaq-börsen som flaggade för att företaget skulle plockas bort om inte värdet av aktiestocken nådde över 15 miljoner dollar tio dagar i sträck.

Det kravet klarade inte Decode, och företaget avregistrerade den 6 januari.

Men det hindrar inte att verksamheten fortsätter med pengar från potentiella köpare. Nu i veckan rapporterade också företaget om nya samband mellan genförändringar och hjärtflimmer.

Decode bildades år 1996. Med unika data från den genetiskt homogena isländska befolkningen som grund jagade företaget samband mellan olika sjukdomar och genförändringar. Syftet var att sälja informationen vidare till läkemedelsföretag som skulle använda den för att utveckla nya läkemedel. Men affärerna har inte blivit vad företagets grundare och vd Kari Stefansson och aktiemarknaden hoppades.

Företaget har även erbjudit analys av arvsmassan till privatpersoner. Ny Tekniks Marie Alpman var en av de första i Sverige som för tidningens räkning utförde ett sådant test. Under de senaste åren har alternativa och billigare gentester ökat pressen på deCode, som hitintills aldrig gått med vinst.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Gentest

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer