Gentestare vägrar ge upp

2009-11-27 15:01  

Konkursen må vara ett faktum, men den världskände isländske gentestaren Kari Stefánsson vägrar att ge upp. Verksamheten fortsätter nu med lån från en potentiell köpare.

I förra veckan ansökte det isländska genkartläggningsföretaget deCode om konkurs. Skuldberget på över 200 miljoner dollar hade växt företaget över huvudet. I tisdags meddelade den amerikanska teknikbörsen Nasdaq att handeln med företagets aktier upphör.

Men företagets grundare, Kari Stefánsson, har inte givit upp hoppet. I den vetenskapliga tidskriften Science låter han meddela att han hoppas att företagets ska rekonstrueras. Just nu fortsätter verksamheten med lån från en potentiell köpare.

I ett pressmeddelande uppger nu även deCode att de överklagat beslutet från Nasdaq.

deCode bildades år 1996. Med unika data från den genetiska homogena isländska befolkningen som grund jagade företaget samband mellan olika sjukdomar och genförändringar. Hittills har företaget hittat genetiska samband till sjukdomar som hjärtsjukdomar och cancer. Syftet har varit att sälja informationen vidare till läkemedelsföretag för att underlätta utvecklingen av nya läkemedel.

Men företaget har även erbjudit analys av arvsmassan till privatpersoner. Ny Tekniks Marie Alpman var en av de första i Sverige som för tidningens räkning utförde ett sådant test.

Under de senaste åren har alternativa och billigare gentester ökat pressen på deCode, som hitintills aldrig gått med vinst.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Gentest

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer