Genteknik kan ge mer biobränsle

2008-04-28 15:37  
Jatropha

Använd matgrödor till livsmedel, ta gentekniken till hjälp för att öka produktionen av växter som lämpar sig för biobränslen. Så vill kemijätten Bayer lösa konflikten mellan svält och klimatförändring.

Styrelseordföranden i företaget Bayer Crop Science, Friedrich Berschauer, säger i en intervju i tidningen die Welt att det med biotekniska hjälpmedel går att öka uttaget av grödor som kan användas för biobränsleframställning med 30 procent.

Exempel på sådana grödor, som kan växa på jordar som inte är näringsrika nog för livsmedelsodling, är jatropha (purgerbuske). Jatrophanötter innehåller över 30 procent vegetabilisk olja, som är giftig att äta.

I Indien experimenterar Ericsson med basstationer för mobiltelefoni som får el från biodieseldrivna kraftaggregat, där jatropha och bomull är ingredienser i bränslet.

Berschauer menar att utan åtgärder för att skydda växter från sjukdomar skulle skördarna minska 30 till 40 procent. Att inte använda genteknik för att få grödor att anpassa sig till ändrade klimatförutsättningar anser han inte etiskt försvarbart.

”Vi européer får inte blunda för de möjligheter som finns inbyggda i genmodifiering, säger han.

Divisionen Crop Science ökade omsättningen under första kvartalet med 14,8 procent och är därmed den gren inom Bayerkoncernen som ökar snabbast.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL