Genombrott för läkemedelstillverkning

2009-11-13 13:29  

Engelska forskare har utvecklat en ny teknik för läkemedelstillverkning. Tunn molekylfilm gör det enkelt att producera exakt samma ämnen gång på gång, något som tidigare varit ett problem.

Läkemedelstillverkare förlorar stora summor pengar varje år för att de inte kan kontrollera exakt vilka kristallstrukturer formas i ett läkemedel som tillverkas. Ett och samma ämne kan ha olika egenskaper beroende på vilken kristallstrukturer det har.

Vissa läkemedel kräver specifika strukturer. Tillverkningsprocessen för specifika kristallstrukturer är dock svår att kontrollera, och det har tidigare varit svårt att få exakt samma form på ett material varje gång.

Forskare vid Leeds universitet har nu utvecklat en enkel teknik för att få exakt rätt kristallformation att bildas varje gång. En tunn film av molekyler som fästs på en metallyta läggs till som en del i den redan befintliga tillverkningsprocessen.

Den tunna filmen fungerar sedan som en katalysator och styr vilken kristallform av ämnet som produceras. Eftersom lösningen på problemet är så enkel tror forskarna att metoden kommer att få ett stort kommersiellt genomslag.

Forskarteamet kommer att modifiera metoden för att den ska kunna användas på industriell skala.

Martin Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer