Genförändrad kyckling mot fågelinfluensan

2011-01-18 11:22  

Genförändrade kycklingar kan bli ett vapen mot framtida pandemier av influensa. Det hoppas brittiska forskare efter att ha utvecklat en teknik att ta fram kycklingar som saknar förmågan att sprida fågelinfluensavirus vidare.

Kycklingfarmer är en grogrund för nya influensaepidemier även bland människor.  Det visade inte minst den så kallade fågelinfluensan som år 2006 spred skräck över världen, och som ledde till att stora mängder kycklingar och höns avlivades. Även epidemier som Asiaten och Hongkong tros ha sitt ursprung hos djur eller människor som samtidigt har infekterats av fågelinfluensa och vanlig säsongsinfluensa. Vid en sån dubbelinfektion kan virusens genetiska material blandas om till nya varianter.

Det fenomenet hoppas brittiska forskare sätta stopp för med kycklingar som fått en ny gen insatt i sin arvsmassa. Genen gör att kycklingen kan tillverka en molekyl som imiterar en viktig mekanism hos fågelinfluensa. Resultatet blir att kycklingar som infekteras inte sprider viruset vidare. Det visar studier där infekterade transgena kycklingarna vistats tillsammans med vanliga kycklingar, respektive transgena såna.

- Molekylen imiterar en del av influensavirusets arvsmassa som är identisk för alla typer av influensa A, så vi tror att den kommer att kunna skydda stora fågelbesättningar även mot dem, säger Helen Sang, forskare vid the Roslin institute vid universitetet i Edinburgh, Skottland, i en pressrelease.

- Det är en viktig skillnad mot vanligt vaccin, som heller inte alltid hindrar att en influensa sprids i en fågelbesättning.

Hon tillägger att det även kan bli möjligt att tillämpa tekniken på andra djur, som svin. Det skulle i så fall kunna hindra uppkomsten av nya typer av ”svininfluensa”.

Men innan dess återstår ett antal utmaningar. Säkerhetsaspekterna för kycklingar såväl som människor måste först utredas ordentligt. Gentekniskt förändrad mat är också ett laddat område bland konsumenter över hela världen. Inom EU ställs därför hårda krav på märkning för att man som konsument ska kunna veta om en vara innehåller eller framställts av genmodifierade organismer .

Den nya tekniken att hindra spridning  och uppkomst av nya influensatyper beskrivs i det senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Science.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer