Gardasil-vaccinet inför rätta i Frankrike

2013-11-25 10:41  

(Uppdaterad) I Frankrike har bolaget som tillverkar livmodervaccinet Gardasil polisanmälts av en 18-årig kvinna, som drabbats av svåra biverkningar efter vaccinationen.

I fredags lämnade 18-åriga Marie-Océane Bourguignon in en polisanmälan mot Sanofi Pasteur, det franska läkemedelsbolag som tillverkar Gardasil, ett vaccin som ska förhindra cancer i livmodern. Det uppgav Le Monde på söndagen. Enligt tidningen kan fallet vara det första i en serie liknande anmälningar som rör biverkningar av vaccinet.

Den unga fransyskan drabbades av en allvarlig inflammation i centrala nervsystemet efter den första dosen och av skador på immunsystemet efter den andra sprutan. Sambanden ska ha slagits fast av en regional nämnd som arbetar med läkemedelsskador och vars rapport sägs ligga till grund för 18-åringens brottsanmälan. Det visar sig nu, enligt aftonbladet.se, att hon drabbats av MS.

Enligt Le Monde uppger Sanofi Pasteur att rapporten endast bekräftar ett tillfälligt sammanträffande i tiden mellan vaccinationen och sjukdomssymptomen.

Fram till i september i år hade över 8000 biverkningsfall av livmodervaccinet Gardasil rapporterats in till den europeiska läkemedelsdatabasen Eudravigilanc. De allra flesta gäller nervskador på 12-17-åriga unga tjejer, men också andra symptom är anmälda.

Mer om: Vaccin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer