Franskt gummi lagar sig självt

2009-06-04 09:55  

Ett gummi med självläkande egenskaper börjar nu produceras i industriell skala av den franska kemikoncernen Arkema.

Gummit, som heter Reverlink och har utvecklats på laboratoriet ESPCI i Paris, presenterades redan i februari i fjol. Sedan dess har företaget Arkema byggt upp en produktionsanläggning i närheten av Calais och har nu kapacitet att tillverka hundra tusen ton om året.

Reverlink består av så kallade supramolekylära material som är i huvudsak är baserade på återvinningsbara fettsyror från vegetabilisk olja. Det är material med reversibla intermolekylära bindningar – till skillnad från de irreversibla permanenta bindningar som kännetecknar de traditionella oljebaserade, polymera, materialen.

Det är dessa reversibla, återställande, egenskaper som gör materialet självläkande, så att exempelvis och sprickor och brott i gummit nästan helt återfår sin ursprungliga styrka att behöva limmas eller värmas. Det enda som krävs är man med lätt hand pressar brottytorna mot varandra, enligt ett pressmeddelande från Arkema.

Gummit är tänkt att användas till exempelvis transportbanor, som antikorrosionsbeläggning på metaller, till tätningar, industrihandskar, bitumen, i klister och mycket annat.

Hans Dahlquist

Mer om: Gummi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer