Fransk julklapp till Örnsköldsvik

2009-12-23 08:59  
BAE Hägglunds allroundfordon BV S10 Viking Mark II.

Frankrikes försvarsmakt vill köpa bandvagnar från BAE Hägglunds i Örnsköldsvik för över två miljarder kronor. På Hägglund jublar man i dag över julklappen.

– Det känns bra på alla sätt och en väldigt bra julklapp för alla på företaget, säger Ola Thorén, informationschef vid BAE Hägglunds, till Örnsköldsviks Allehanda.

Det handlar om 129 stycken bandvagnar BV S10 MKII till den franska armén - 53 stycken i en första leverans och chans till 76 i en andra.

Om Hägglunds får hela beställningen på 129 fordon är kontraktet värt 2,2 miljarder kronor. Det blir i så fall en av Hägglunds största affärer någonsin.

– Det är ju väldigt glädjande och det här betyder två saker för oss: både att produktionen är säkrad i Örnsköldsvik och att möjligheten för utveckling av nästa generationers fordon ökar, säger Ola Thorén.

BAE Systems varslade i somras 320 anställda vid Hägglund i Örnsköldsvik. Men den här beställningen innebär att det blir betydligt färre som får gå än vad varslet indikerat.

Tidigare i höstas fick Hägglunds beställning på ytterligare 24 stycken bandvagnar från den brittiska försvarsmakten för att kunna sättas in i Afghanistan tidigt nästa år.

Det brittiska försvaret har hittills köpt 166 stycken BV S10 Viking Mark II av Hägglunds varav cirka 50 har skickats iväg till Afghanistan.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer