Framtidens nanomaterial – alzheimerplack

2014-01-10 09:52  
Piotr Hanczyc kan vara osynligheten på spåren. Foto: Mats Tiborn Foto: Mats Tiborn

Nya kompositmaterial till nanoprocessorer, datalagring eller metamaterial. Det kan bli resultatet om alzheimermolekyler kombineras med andra material.

Vid Alzheimers sjukdom bildas stora mängder skadlig plack i hjärnan. Placken består av proteindelar och kallas amyloid-beta-fibrer. Deras sammansättning är så hård och styv att den kan liknas vid stål. Men de går att påverka med laserljus, det har Chalmersforskaren Piotr Hanczyv visat. Resultatet kan leda till ett nytt sätt att behandla sjukdomen, som Ny Teknik tidigare berättat.

Men rönen öppnar även för möjligheten att skapa helt nya kompositmaterial.

- Det går att skapa dessa proteinansamlingar på konstgjord väg i ett laboratorium och kombinera dem med andra material. Då kan man skapa nya material med unika egenskaper, säger Piotr Hanczyc vid institutionen för Kemi-och bioteknik.

Amyloiderna är formade som en mängd diskar, mycket tätt staplade på varandra. När ett material knyts samman med dem hamnar materialets molekyler så tätt och regelbundet att de kan kommunicera med varandra och utbyta information. Fenomenet skapar helt nya möjligheter att omforma materialets karaktär.

- Vad som inte varit känt är amyloidernas unika egenskap att reagera på multifotonbestrålning vilket öppnar möjligheterna att även påverka det uppbundna materialet.

Resultatet kan bli nya kompositmaterial till nanoprocessorer, datalagring eller nya sätt att bygga metamaterial som kan dölja föremål.

- Föremåls förmåga att reflektera ljus skulle kunna ändras så att det som finns bakom föremålet reflekteras istället för föremålet i sig, lite som ljus bryts när det träffar vatten, säger Piotr Hanczyc.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer