Fort Knox i Kirunagruvan

2015-01-08 05:30  
Foto: Rúnar Guðmundsson

Den nya rastkuren för diamantborrarna i Kirunagruvan liknas vid ett ”bergsäkert” Fort Knox som ska skydda mot brand i gruvan. Om ett par veckor är den klar att tas i bruk.

Gruvbyggmästaren Karl-Gustav Sturk i Kiruna har liknat den nya konstruktionen vid Bror Duktigs stabila hus i sagan om de tre små grisarna, som byggde var sitt hus till skydd mot Stora stygga vargen.

- Till slut står det bara ett kvar. Det är detta hus, säger han i en intervju med LKAB:s personaltidning Veckobladet.

Den nya rastkuren är en 36 kvadratmeter stor konstruktion i lättbetong med brandklass A1, vilket innebär att det tar flera timmar för en eld att brinna igenom materialet.

Det råder förbud att bygga med trämaterial under jord på LKAB på grund av brandrisken. Brand är den stora fasan för gruvarbetare. Så sent som i mars 2013 uppstod en brand i ett elskåp i den nya huvudnivån på 1365 meters djup i Kirunagruvan.

Det är i anslutning till den nya huvudnivån som Fort Knox ska stå.

- Nu ska vi på med armering, sedan putsa väggarna och därefter lägga på taket, som också är en färdig konstruktion i lättbetong, sa Karl-Gustav Stark till Veckobladet i december.

Nu börjar bygget stå klart. I slutet av januari kan ett arbetslag diamantborrare ta sina fikapauser i den nya rastkuren. Det finns också plats för en liten verkstad i kuren.

När allt är klart ska man utreda den nya tekniken. Får den klarsignal blir det fler betongkurer i berget till alla personalkategorier i gruvan. Först i kön står bergmätarna.

- Det känns naturligt att bygga med sten i en gruva. Det blir i alla fall inte dyrare med den här konstruktionen. Framför allt blir underhållet mycket billigare, säger konstruktionens pappa Karl-Gustav Sturk till Ny Teknik.


Följ Ny Teknik på Facebook!

Lars Anders Karlberg

Mer om: Kirunagruvan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer