Första provrörsvalparna födda

2015-12-10 06:20  

För första gången har en framgångsrik provrörsbefruktning av hund genomförts. Kullen på sju friska valpar föddes i juli, enligt forskare vid Cornelluniversitetet i USA.

Kullen är resultatet av 19 embryon som implanterades i en surrogatmamma, med teknik liknande den som används för mänsklig provrörsbefruktning. Valparna har tre olika föräldrapar, fem är renrasiga beagle medan de övriga två är beagle-cockerspanielkorsning.

Forskningsledaren Alex Travis skriver i den vetenskapliga tidskriften Plos one att försök att genomföra IVF-befruktning av hundar har pågått sedan mitten av 1970-talet utan framgång.

"Nu kan vi använda den här tekniken för att bevara gener från hotade arter", skriver han enligt BBC.

Som exempel nämns afrikanska vildhundar. Forskningsrönen anses också kunna få betydelse för studier av ärftliga sjukdomar hos hund och människa. Hundar delar många fler genetiska sjukdomar med människor än andra djurarter.

Den första mänskliga provrörsbabyn föddes 1978.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL