Första läkemedlet med stamceller på väg

2010-05-12 13:04  

En europeisk läkemedelstillverkare är på gång att lämna in den första ansökan som gäller ett stamcellsbaserat läkemedel för marknadsgodkännande. Det uppger EUs läkemedelsmyndighet, Ema, i London i dag.

Ema, European medicines Agency, höll i veckan sin första konferens gällande behandlingar och läkemedel som baseras på stamceller. Målet var att enas kring ett dokument om vetenskapliga regler för hur och när ett preparat med stamceller ska kunna godkännas och få släppas ut på marknaden i Europa.

—Dagens diskussion kommer att bereda vägen för det första europeiska marknadsgodkännandet, säger Emas svenske generaldirektör Thomas Lönnroth, i ett pressmeddelande i dag onsdag.

Ema uppgav samtidigt att en europeisk läkemedelstillverkare för första gången aviserat om att man nu kommer att skicka in en ansökan för godkännande av ett nytt läkemedel bygger på stamcellsterapi.

Forskning kring stamcellsbehandlingar har ökat dramatiskt de senaste fem åren, enligt Ema.

I nuläget pågår 40 kliniska studier kring stamcellsterapi i Europa. Undersökningarna syftar till att ta reda på om läkemedlen kan ersätta skadad kroppsvävnad eller bota sjukdomar  i bland annat hjärta, hud, ben, ryggmärg, lever, blod, bukspottskörteln och ögats hornhinnor, uppger myndigheten.

Samtidigt finns risker för biverkningar:

—Stamceller innebär möjlighet att behandla  patienter som annars har få eller inga behandlingsalternativ. Behandlingarna kan emellertid innebära risker såsom tumörbildning och risk för avstötning, och måste därför noggrannt regleras med stöd av mulitidisciplinär expertis, säger Christian Schneider, chef för CAT, en kommitté inom Ema som ansvarar för avancerade behandlingar.

Under konferensen enades stamscellsforskare i Eruopa kring ett vetenskapligt dokument som ska vägleda Ema när myndigheten ska godkänna stamcellsbaserade mediciner och behandlingar.Det finnas här.

Mer om: EMA Läkemedel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer