Industri

Forskningen som får KTH:s jättedonation

KTH-professorn Mathias Uhlén presenterade världens första bildatlas över vilka av kroppens 20 000 proteiner som används för att bygga alla organ och vävnader i en frisk människa. Foto: Jörgen Appelgren

Forskningen som ska göra det möjligt för oss alla att få rätt medicinsk behandling i rätt tid har fått en av de största donationerna i KTH:s historia.

Publicerad

(Uppdaterad). För en månad sedan presenterade KTH-professorn Mathias Uhlén världens första bildatlas över vilka av kroppens 20 000 proteiner som används för att bygga alla organ och vävnader i en frisk människa. Lanseringen väckte uppmärksamhet över hela världen. Samtidigt har forskarna kommit en bra bit på väg med motsvarande bildatlas för sjuka vävnader och organ. För att ta den kunskapen vidare till praktisk användning i sjukvården får Mathias Uhlén och hans forskarteam nu 90 miljoner kronor av Familjen Ehrling-Perssons stiftelse. Donationen är den största donationen i KTH:s historia.

- Tänk om vi i framtiden kan rädda liv genom screening av kroppens biomarkörer och på detta sätt minska lidande och tidigare upptäcka exempelvis hjärtkärlsjukdom och cancer, säger Stefan Persson, styrelseordförande för Familjen Erling-Perssons stiftelse.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här